Gebit

Fluoride: ook voor volwassenen

By  | 

fluorideprogramma volwassenen

Terwijl kinderen meestal de tandarts met een sticker of zelfs een (suikervrije) lolly verlaten, verlaten volwassenen vaak het kantoor met een verdoofde lip en een vulling. Nu heeft de school voor tandheelkunde in Maryland net zoals heel wat andere tandartsen over de hele wereld een fluorideprogramma voor volwassen opgezet als preventief programma om invasieve procedures te kunnen vermijden.

Fluoride speelt onder andere een cruciale rol in het afweren van de bacteriën en plaque die kunnen leiden tot tandbederf. Het wordt vaak gebruikt bij kinderen, maar ook volwassen en oudere patiënten die meer kans hebben op het ontwikkelen van gaatjes kunnen baat hebben bij een fluoride applicatie.

“OK, Alice, we gaan nu de fluoride vernis op je tanden te zetten,” vertelt Marion Manski, directeur van het mondhygiëne-programma van de school voor tandheelkunde aan de Universiteit van Maryland aan haar patiënte. Alice, die 91 jaar oud is, neemt medicijnen die een chronische droge mond veroorzaken, hetgeen haar risico op het ontwikkelen van tandbederf aanzienlijk verhoogt.

“We weten dat het speeksel ons helpt bij het wegspoelen van bacteriën en voedsel in de mond”, zei Manski. “De fluoridevernis helpt nog extra daarbij.”

“Deze preventieve aanpak werkt bij volwassenen net zo goed als bij kinderen”, zegt Norman Tinanoff, een professor in de kindertandheelkunde aan de Universiteit van Maryland. Hij voegde eraan toe dat fluoride tandartsen in staat stelt om de behandeling te plannen en te individualiseren voor elke patiënt, afhankelijk van in welk stadium van tandbederf ze zich bevinden.

Door het toedienen van fluoride op individuele basis kunnen tandartsen elk aspect van de behandeling laten toespitsen op basis van factoren zoals voedingsgewoonten, reeds bestaande medische aandoeningen, speekselvloed, en de cariësgeschiedenis van de patiënt. John Featherstone, decaan van de school voor tandheelkunde in San Francisco is om deze reden al enkele jaren een voorstander van fluoridegebruik bij volwassenen. “Het is ondertussen bewezen dat door het boren en vullen de ziekte niet wordt verholpen,” zei Featherstone over de nieuwe focus op fluoridebehandeling voor volwassenen. “Het maken van een vulling herstelt wel het gat in de betreffende tand, maar heeft verder geen enkele invloed op de bacteriën in de rest van de mond.”

Featherstone voegde eraan toe dat intussen twee derde van de Amerikaanse tandheelkundige scholen al zijn begonnen met het aanleren van deze nieuwe fluoridetoepassing. De bedoeling is om op termijn het boren volledig overbodig te maken.